Monday, January 3, 2011

9~SATE AYAM

Bahan-bahan ( 2-3 org makan )

* 400gm daging ayam tanpa tulang-dipotong kecil2

* 1/2 sudu teh garam

* 40gm gula

* lidi sate

* 3 sudu besar minyak

* Bahan dikisar:-

* @4 ulas bawang merah

* @2 cm kunyit hidup

* @2 biji buah keras

* @1 cm lengkuas

* @1/2 sudu besar ketumbar-diblender

* @1/2 sudu teh jintan manis-diblender

* @1/2 sudu teh jintan putih-diblender

* @2 sudu besar air asam jawa sederhana pekat

* @4 sudu besar santan

* @1 batang serai

* * 1 btg serai dititik-buat merenjis sate

Cara-cara


1. Perap ayam dengan bahan kisar, garam dan gula selama 3 jam.

2. Cucuk ayam pada lidi sate.

3. lebihan bahan perap tadi dicampur dgn 3 sudu minyak tadi dan renjis gunakan serai yg ditik semasa membakar sate.

4. bakar hingga masak

0 tengah salin resipi:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Notes from Nurul Baiti. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver