Tuesday, January 11, 2011

28~Ikan Kukus touchu

1st time masak guna periuk stym..sangat teruja ^_^

Cik ikan bersama bahan perap (perap dalam 30 min taw)

Cik ikan dah dimasak (style kering)


Bahan bahan :

ikan kembung sekor

lada hitam

bawang putih (2 ulas ) hiris

3 tangkai cabai hijang -potong serong

1 cm halia -hiris

1 sudu sos ikan

2 sudu touchu

air sedikit ikut suka mahu style kering or berkuah

perahan limau nipis

Cara-cara :

lumurkan dgn semua bahan2

perap selama 30 minit

kukus selama 20 minit

p/s garam tak perlu sebab dah ada sos ikan n rempah touchu..
Pecah2 sikit ikan tu sebab ai  terkial kial masa nak balikan ikan,terkial kial sbb periuk stym tu tinggi,kena jengket2 sikit,dah le dalam periuk stym tu panas (T_T)

0 tengah salin resipi:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Notes from Nurul Baiti. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver