Thursday, January 20, 2011

kenali ikan yang pemes dalam masakan

Aku tak berapa nak kenal ikan..kalau sedang menengok resipi tu kena guna ikan si polan  mmg boleh hilang mood memasak
So marilah mari kita belajar,kenali dan tgk gambar ikan satu persatu .Mostly Ikan yg selalu digunakan dalam masakan melayu khasnya

Ikan cencaru
biasanya orang buat masak cencaru sumbat belah belakang.beside dat sangat ummph untuk dibuat ikan bakar

Ikan Pari
pemes dalam masakan asam pedas/tempoyak

Ikan siakap
sesuai dimasak : kukus/asam pedas/3 rasa/percik

Ikan Merapu Kerapu
dalam masakan : bercili/sweet sour/steam/3 rasa

Ikan Tenggiri
dalam masakan :berlada/masak asam/masak kicap
Ikan Terubuk
masakan : bakar/goreng/kukus/asam pedas

Ikan Kembung
Huish macam2 boleh masak ...mostly ikan paling pemes sebab senang kenal (untuk orang yg baru belajar masak mcm aku ni ,ni la ikan yg selalu menjadi pilihan di hati

sumber pix
images bin google

0 tengah salin resipi:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Notes from Nurul Baiti. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver