Monday, January 10, 2011

22~CINCUAN IKAN GORENG

masakan time bermalasan


Bahan-bahan

4 ekor ikan kembung saiz kecil

4 cm halia dihiris halus

1 biji bawang besar dihiris halus

150 ml air diperah bersama

1 sudu teh asam jawa

1 sudu makan gula

1 biji cili merah dipotong serong

1 biji cili hijau dipotong serong

Serbuk kunyit

Minyak masak

Garam secukup rasa

Cara Membuatnya

Panaskan minyak, goreng ikan kembung yang telah digaul garam kunyit sehingga masak. Angkat.

Tumis halia dan bawang besar hingga naik bau. 

Masukkan air asam jawa, gula pasir, cili merah dan cili hijau.

Kacau selama 1 minit kemudian masukkan ikan goreng tadi.

p/s macam masak touchu sejibik!! cuma tak letak timun n rempah touchu tu jew

0 tengah salin resipi:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Notes from Nurul Baiti. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver