Wednesday, January 5, 2011

13~IKAN BAKAR PERCIK

Bahan-bahan :

* 1 ekor ikan (ni guna ikan kembung)

*santan  sesedap rasa

* 1 sudu besar tepung beras

* 1 sudu cili boh ( cili powder)

* 1 asam keping

* 1 sudu besar gula ( kelatan style mesti manis :) or ikut selera)

* 1 sudu besar garam (ikut selera)

* @1 bawang besar size kecil ( or 4 biji bawang merah)

* @1 ulas bawang putih

* @3 potong lengkuas (potongan nipis)

* @1 batang serai

* @kunyit serbuk

Cara-cara :


1. Ikan di bersih, kelar badan, perap dengan sedikit garam selama setengah jam

2. Blend kan bahan@

3. masukkan semua bahan kedalam periuh yang berisi santan

4. rasa, akhir sekali masukkan tepung beras yang sudah di bancuh dengan sedikit air
.
5. masak hingga pekat.

6. Ikan dibakar.

7. selepas separuh masak. di sapu dengan sos percik tadi..Ulang proses hingga masak.

0 tengah salin resipi:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Notes from Nurul Baiti. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver