Monday, January 10, 2011

22~COLEK IKAN KEMBUNG



Bahan-bahan (2 orang makan)

* sekor ikan kembung (resipi asal ikan tenggiri)

* 1/2 cawan air masak

* 1 sudu besar gula

* 1 sudu teh garam

* 3 biji cili api

* 2-3 biji limau nipis

* 1 inci belacan (bakar sikit)

* 1 biji tomato (potong dadu)

* 1 biji bawang besar (potong dadu)

* Sedikit daun ketumbar (hiris) tadi ganti dgn daun limau purut

Cara-cara

1. Letakkan secubit garam pada ikan dan bakar

2. Campurkan air masak,cili,garam,gula,belacan dan perahan air limau dan blend.(kalau rajen) Tumbuk 
dengan lesung pun boleh. Letak dlm bekas dan gaulkan dengan bawang,tomato dan daun limau purut

3. Tuangkan kedalam pinggan berisi ikan yg telah dibakar.

p/s siyes sedap !! (puji masakan sendiri) sedap sebab terasa masam manisnya..dan yg penting licin....

0 tengah salin resipi:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Notes from Nurul Baiti. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver