Monday, January 10, 2011

23~IKAN BAKAR PORTUGIS

Before

TadaAAA... (after)    


Bahan-bahan

* 1 ekor ikan kembung

* 1/2 biji air perahan limau nipis

* 1/2 sudu besar kicap pekat

* garam

* gula

* daun pisang

* minyak masak

  Bahan-bahan Kisar:

* 4 tangkai cili merah

* 4 biji buah keras

* 8 ulas bawang merah

* 1 batang serai

* 1/2 inci belacan

* 1 sudu besar serbuk cili

* 2 helai daun limau purut

Cara-cara


1. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar.

2. Tambahkan air perahan limau nipis, dan kicap pekat.Tambah gula dan garam.

3. Bersihkan ikan dan daun pisang.

4. Bungkus daun pisang, ikan dan kuah dengan Aluminium foil. Lipatkan kemas2 setiap sisi.

5. Bakar atas kuali leper lebih kurang 15 min

p/s setelah mensearching resepi ni kat internet..baca punya baca katanya resipi ni resipi CHEF WAN.mostly ada yg gantikan daun pisang ngn kertas foil tu je..mcm yg ai  masak ni guna daun pisang je.

disebabkan first time bakar guna daun pisang,bakar asing dulu ikan tu separuh masak,lepas sambal dia dah masak baru le mampatkan dalam daun pisang tu then bakar lagi (ikan bersama sambal)  sampai le masak..bakar lebey kurang dalam 15 minit ..n masakan ni sangat wangi

0 tengah salin resipi:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Notes from Nurul Baiti. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver