Tuesday, January 18, 2011

sherson lian minggu ini bertemakan Pisang

 cuci mata dulu...*_*
Loading .........
(oh btw korang tgk tak mhi pagi2 buta tadi..^_^)

orite tema masakan episod 5 rencah 5 rasa minggu ni ialah pisang

memula sherson lian yg hensem pegi membeli beli 4 jenis pisang iaitu Pisang : Abu : Lemak Manis : Tanduk: Emas :

sesudah membeli sherson lian pun bg tips cara nak bezakan pisang abu vs pisang lemak manis

pisang abu berbucu manakala pisang lemak manis pendek

masakan minggu ini :

Sambal belacan pisang
ayam sumbat pisang daging +ubi kentang manis
apam balik pisang
susu soya pisang shake

yg aku sempat nyalin :
sambal belacan pisang
Pisang
pisang dibasuh/potong serong
letak daun pisang dalam periuk
kelapa parut + garam
kukus pisang bersama kelapa parut
***
sambal belacan :
toamato/cabai/bawang merah/tumis/belacan sedikit
lepas tu kasi blender-tak perlu halus sangat
***
hidang pisang kukus tadi bersama sambal belacan

Ayam SUmbat Pisang dan Daging+ubi manis

-rebus ubi keledek
-belah kepingan isi ayam jangan putus
-leperkan ayam guna penukul
-goreng kepingan daging guna mintak olive
-tabur garam/lada atas kepingan isi ayam
-letak pisang lemak manis (dipotong)
-salutkan ayam dalam tepung gandum/telur/tepung rangup
-goreng ayam guna minyam + butter

okey terus terang aku agak blur dgn masakan ni sebab laju sangat si hensem ni masak( aku kompius masa bile dia guna ubi yg direbus. tu terlepas pandang..so pada sesapa yg ada salin tu kot aku ada tersilap step tolong bgtau k ^_^

Apam balek Pisang
sorry geng tak sempat salin
ngaga punya pasal
T__T

Susu soya Pisang shake

kasi blender - pisang/susu soya/perisa vanila/minuman gandum

***
lain2 info yg sherson lian bg tadi
-kalau tekanan makan lah pisang katanya kerana kalau makan pisang bole bg tenang dan rasa gembira (r sila pelat) :P

-kegunaan kulit pisang-sapu pada gigitan nyamuk nescaya akan hilang gatal2 tu

p/s susah betul la nak nyalin laju2..takde ke website apa2 yg boleh dirujuk

5 tengah salin resipi:

miss minn said...

omg, dia hensem gila kan...?

Nurul Baiti said...

yups :) sangat...:P

CeKeLat mAniS said...

memang hensemmm sangat sangat..!!

Nurul Baiti said...

sila la tengok rancangan ni setiap selasa pukul 10 am ..bole tolong ai salinkan resipi sekali ekeke :D

Rahil Fauzi said...

best tgk die masak..neway nice blog dear..dun forget visit n folow me back..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Notes from Nurul Baiti. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver