Bahan-bahan ( 2-3 org makan )
* 400gm daging ayam tanpa tulang-dipotong kecil2
* 400gm daging ayam tanpa tulang-dipotong kecil2
* 1/2 sudu teh garam
* 40gm gula
* lidi sate
* 3 sudu besar minyak
* Bahan dikisar:-
* @4 ulas bawang merah
* @2 cm kunyit hidup
* @2 biji buah keras
* @1 cm lengkuas
* @1/2 sudu besar ketumbar-diblender
* @1/2 sudu teh jintan manis-diblender
* @1/2 sudu teh jintan putih-diblender
* @2 sudu besar air asam jawa sederhana pekat
* @4 sudu besar santan
* @1 batang serai
* * 1 btg serai dititik-buat merenjis sate
Cara-cara
1. Perap ayam dengan bahan kisar, garam dan gula selama 3 jam.
2. Cucuk ayam pada lidi sate.
3. lebihan bahan perap tadi dicampur dgn 3 sudu minyak tadi dan renjis gunakan serai yg ditik semasa membakar sate.
4. bakar hingga masak
0 tengah salin resipi:
Post a Comment