Saturday, January 8, 2011

17~AYAM KALIO

Bahan-bahan :
400g ekor ayam ( anggaran dalam 1/2 ekor ayam )
4-5 ulas bawang merah ( kisar )
3 ulas bawang putih ( kisar )
2-3 sudu makan cili kisar ( boleh tambah jika suka pedas )
1 inci halia ( kisar )
1 inci lengkuas ( kisar )
2 batang serai ( kisar )
2 cm kunyit hidup ( kisar )
250 ml santan atau susu cair
3 -5 keping daun limau purut
2 keping asam keping
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Cara -cara :
1. Tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
2. Kemudian masukkan ayam dan asam keping. Masak hingga ayam kecut.
3. Kacau dan balikkan selalu agar ayam yang di masak sekata masaknya.
4. Masukkan santan atau susu cair serta daun limau purut. Jika mahu kuah lebih boleh di tambah sedikit air lagi.
5. Masakklah hingga kuah agak pekat.

p/s : senang cter ni namanya masak rendang versi malas (^-^)v

0 tengah salin resipi:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Notes from Nurul Baiti. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver