cuba dengan opsyen yg lain pulak percubaan sebelum ni sangat masin dah sangat tidak lawa..yg kali kedua ni pun tak le lawa sangat rupanya tapi dari segi rasa alhamdulilah ok jer.. ^..^
Ikan yg telah digoreng (ai guna ikan kembung besar)
bahan cincang :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
halia sikit
cili merah potong serong
bunga kantan
2 helai daun limau purut (lebih pun ok jer)
4-5 biji cili padi
Cili kisar (bole diganti dgn cili serbuk)
2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
1 sudu gula pasir (tapi tak letak pun)
1 sudu kicap manis
tumis bahan cincang hingga wangi
masukkan bahan sos
sesudah mendidih masukkan bahan hirisan + air (jika mahu kuah lebey)
masak hingga kuah pekat -kemudian boleh la tuang ke ikan yg telah digoreng tadi
Bahan bahan
bahan cincang :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
halia sikit
cili merah potong serong
Bahan Hiris
bunga kantan
2 helai daun limau purut (lebih pun ok jer)
4-5 biji cili padi
Bahan sos
Cili kisar (bole diganti dgn cili serbuk)
2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
1 sudu gula pasir (tapi tak letak pun)
1 sudu kicap manis
Cara-cara
tumis bahan cincang hingga wangi
masukkan bahan sos
sesudah mendidih masukkan bahan hirisan + air (jika mahu kuah lebey)
masak hingga kuah pekat -kemudian boleh la tuang ke ikan yg telah digoreng tadi
2 tengah salin resipi:
masakkan aku blh?
eh bukan tak suka makan ikan ke :P
Post a Comment