Bahan-bahan (2 orang makan)
* sekor ikan kembung (resipi asal ikan tenggiri)
* 1/2 cawan air masak
* sekor ikan kembung (resipi asal ikan tenggiri)
* 1/2 cawan air masak
* 1 sudu besar gula
* 1 sudu teh garam
* 3 biji cili api
* 2-3 biji limau nipis
* 1 inci belacan (bakar sikit)
* 1 biji tomato (potong dadu)
* 1 biji bawang besar (potong dadu)
* Sedikit daun ketumbar (hiris) tadi ganti dgn daun limau purut
Cara-cara
1. Letakkan secubit garam pada ikan dan bakar
2. Campurkan air masak,cili,garam,gula,belacan dan perahan air limau dan blend.(kalau rajen) Tumbuk
dengan lesung pun boleh. Letak dlm bekas dan gaulkan dengan bawang,tomato dan daun limau purut
3. Tuangkan kedalam pinggan berisi ikan yg telah dibakar.
0 tengah salin resipi:
Post a Comment