Mari kita mulakan dengan bahan bahan dalam masakan nasi beriani.
Kenapa nasi beriani pulak? sebab dalam masakan nasi beriani ni pelbagai rempah ratus digunakan.
Kita tengok gambar dulu insyaALLAH next entry akan diexplainkan mengenai kegunaan rempah2 tersebut.
So marilah mari kita check it out one by one one..^_^
Buah Pelaga (Cadamom)
keping kulit kayu manis ( Cinnomom Stick).
Jintan Manis ( Fennel Seed)
Jintan Putih. (cummin Seed)
Serbuk Rempah (Corriander Powder)
Serbuk Jintan Putih ( Cummin Powder)
Kenapa nasi beriani pulak? sebab dalam masakan nasi beriani ni pelbagai rempah ratus digunakan.
Kita tengok gambar dulu insyaALLAH next entry akan diexplainkan mengenai kegunaan rempah2 tersebut.
So marilah mari kita check it out one by one one..^_^
bunga cengkih (clove)
Buah Pelaga (Cadamom)
Biji Lada Hitam ( pepper corn)
keping kulit kayu manis ( Cinnomom Stick).
buah Pelaga Hijau ( Green Cadomom).
daun beriani (Bay leaf).
Jintan Manis ( Fennel Seed)
Jintan Putih. (cummin Seed)
Serbuk Rempah (Corriander Powder)
Serbuk Jintan Putih ( Cummin Powder)
sumber pix :
http://www.indiamart.com/
http://www.chef-secrets.com/
http://bombaybazar.ie
http://balannambiar.wordpress.com/
http://balannambiar.wordpress.com/
0 tengah salin resipi:
Post a Comment