shers |
Yam ring
Itik Panggang
Bebola Tepung Pulut
Chinese Tea
1 Yam ring
Keladi dipotong dadu stimkan sampai lembut
Sayur - Cabai Merah/jagung/kacang pis (ada satu lg sayur terlupa namanya) -semua potong bulat2
Keladi tadi dilenyekkan bersama telur (masa tgh panas2) campurkan dengan tepung ubi 1/2 cawan/garam 1
sudu kecil/baking powder/minyak masak - kacau kan
Bentukkan seperti cincing besar (acuan seperti pinggan sederhana besar) -masukkan kedalam minyak yg telah dipanaskan
gorengkan bihun /kacang gajus (api jgn terlalu kuat )
tumis bahan2 sayuran tadi
sayur tumisan dan kacang gajus goreng dimasukkan ke dalam cincin-letak kan ke atas bihun -
2-Itik Panggang
Perap itik dengan garam dan lada putih
Panaskan oven 200 c masak dalam 14 minute
Bahan perapan -
-jus nenas/daun bawang/halia
-daun bawang dan halia hiris halus2 masukkan ke dalam jus nenas -masukkan juga sos (tak sempat nak salin sos apa tapi nampak tadi warna hitam
-sapu pada itik
-itik di balut dgn aluminum foil -suhu 180 c - masak sejam
-keladi dicincang halus..gorengkan (shers goreng tadi terbentuk mcm sarang burung)
-letak itik pannggang atas keladi goreng tadi
3 Bebola tepung Pulut
-Halia direbus
gula melaka campurkan sekali dalam air halia rebus tadi
tepung pulut 300 gm bahagi 2
1 bahagian campur dgn air di uli uli - bubuh pewarna warna merah
1 bahagian warna putih
bulat bulatkan
masukkan ke dalam air panas
sejukkan dgn air sejuk
kemudian rebus ke dalam air gula melaka dan halia tadi
4 chinese tea
campurkan teh sentimun dan teh puer
hidangan pertama basuh cawan2 kecik :P
hidangan kedua baru boleh minum
2 tengah salin resipi:
aku tak suka makan itik panggang... lain je rase
aku tak pernah makan itik panggang ekekeke..ni saje je salin resipi kalau nak masak boleh gantikan dgn ayam
Post a Comment