Bahan-bahan
- 2 ekor ikan saiz kecik(ikan yg sesuai digunakan ikan bawal tapi masa masak ni guna ikan selar kuning main memandai mandai je)
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 3 bj lada merah
- 1" halia
- 1 btg carrot
- 1 bj bawang besar
- 5 sb sos tomato
- 2 sb sos cili
- 1 sb sos tiram
- 1 cawan air
- garam dan gula
- serbuk kunyit
- 5 sb tepung jagung
- 2 sb minyak masak
- sebijik buah tomato
Cara-cara
- Sediakan kuali besar,masukkan 5 cawan minyak masak. Panaskan kuali hingga minyak betul2 panas. Sementara itu sediakan ikan.
- Ikan dikelar, dilumur garam & serbuk kunyit. Lumurkan pula dengan tepung jagung hingga menutupi semua ikan. Goreng ikan dgn api besar hingga ikan agak garing. Angkat dan ketepikan.
- Carrot dipotong memanjang, bwg besar dipotong bulat & tebal, halia dipotong memanjang.tomato potong bulat bulat.
- Kisar lumat bwg putih,bwg merah & lada merah. Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bhn kisar dan halia selama 5minit.
- Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili. Kacau sebentar dan masukkan air. Biar mendidih.
- Bila mendidih masukkan gula & garam. Masuk pula carrot,bawang besar dan tomato buah. Biarkan selama 5minit.
- Rasa masam manisnya, bila dah ok padam api dan curahkan sos atas ikan yg dah digoreng tadi.
2 tengah salin resipi:
wah kalah chef Wan klu mcm ni..
amboi ekeke masak pun sepah2 lg takkan la nak mengalahkan chef wan pulek :P
Post a Comment