Sunday, January 16, 2011

kenali daun daun dalam masakan

Biasanya kalau  tengah mensearching resipi tu mesti ada satu dua bahan yg aku tak berapa kenal..terutamanya bahan yang melibatkan daun daun ni..

Daun paling pemes sekali dalam masakan ialah daun ketumbar..macamna ropanya daun ketumbar tu?

Tau tak daun karipulei tu menda apa ?? kadang tu nama daun tu je yg pelik tapi sebenarnya kat tempat lain sebut lain kat tempat kita sebut lain alih2 daun yg sama.(karipulei is daun kari)

err tak termasuk nama2 dalam saintifik lagi tu..takkan  la time memasak mak korang akan sebut macamana ni pulak : Uma tolong  ambikkan mak daun polygonum minus huds jap (tepuk dahi  dan garu kepala ok)

One more thing rupa daun ni pun seakan akan sama tu yg bikin kompius tu.(ke aku je yg tak kenal)

so mari check it out beberapa jenis daun yg perlu kita kenali dalam masakan /ulam-ulaman ^_^

Daun kesum or Daun laksa

Daun Kemangi or Surawong

Daun Selum or Silum

Daum Ketumbar or Pasli CIna

Daun Limau Purut

Daun Kari or Karipulei

Daun Bawang

Daun Saderi

Daun selasih or Basil



sumber :
http://id.wikipedia.org
http://www.belindo.co
http://tanamanherbal.wordpress.com
http://www.myherba.com
http://plants.usda.gov
Blog blog tanaman

0 tengah salin resipi:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Notes from Nurul Baiti. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver