Biasanya kalau tengah mensearching resipi tu mesti ada satu dua bahan yg aku tak berapa kenal..terutamanya bahan yang melibatkan daun daun ni..
Daun paling pemes sekali dalam masakan ialah daun ketumbar..macamna ropanya daun ketumbar tu?
Tau tak daun karipulei tu menda apa ?? kadang tu nama daun tu je yg pelik tapi sebenarnya kat tempat lain sebut lain kat tempat kita sebut lain alih2 daun yg sama.(karipulei is daun kari)
One more thing rupa daun ni pun seakan akan sama tu yg bikin kompius tu.(ke aku je yg tak kenal)
so mari check it out beberapa jenis daun yg perlu kita kenali dalam masakan /ulam-ulaman ^_^
sumber :
http://tanamanherbal.wordpress.com
http://www.myherba.com
http://plants.usda.gov
Daun paling pemes sekali dalam masakan ialah daun ketumbar..macamna ropanya daun ketumbar tu?
Tau tak daun karipulei tu menda apa ?? kadang tu nama daun tu je yg pelik tapi sebenarnya kat tempat lain sebut lain kat tempat kita sebut lain alih2 daun yg sama.(karipulei is daun kari)
err tak termasuk nama2 dalam saintifik lagi tu..takkan la time memasak mak korang akan sebut macamana ni pulak : Uma tolong ambikkan mak daun polygonum minus huds jap (tepuk dahi dan garu kepala ok) |
so mari check it out beberapa jenis daun yg perlu kita kenali dalam masakan /ulam-ulaman ^_^
Daun kesum or Daun laksa
Daun Kemangi or Surawong
Daun Selum or Silum
Daum Ketumbar or Pasli CIna
Daun Limau Purut
Daun Kari or Karipulei
Daun Bawang
Daun Saderi
Daun selasih or Basil
sumber :
http://id.wikipedia.org
http://www.belindo.cohttp://tanamanherbal.wordpress.com
http://www.myherba.com
http://plants.usda.gov
Blog blog tanaman
0 tengah salin resipi:
Post a Comment