Bahan-bahan :
* 1 ekor ikan (ni guna ikan kembung)
* 1 ekor ikan (ni guna ikan kembung)
*santan sesedap rasa
* 1 sudu besar tepung beras
* 1 sudu cili boh ( cili powder)
* 1 asam keping
* 1 sudu besar gula ( kelatan style mesti manis :) or ikut selera)
* 1 sudu besar garam (ikut selera)
* @1 bawang besar size kecil ( or 4 biji bawang merah)
* @1 ulas bawang putih
* @3 potong lengkuas (potongan nipis)
* @1 batang serai
* @kunyit serbuk
Cara-cara :
1. Ikan di bersih, kelar badan, perap dengan sedikit garam selama setengah jam
2. Blend kan bahan@
3. masukkan semua bahan kedalam periuh yang berisi santan
4. rasa, akhir sekali masukkan tepung beras yang sudah di bancuh dengan sedikit air
.
5. masak hingga pekat.
5. masak hingga pekat.
6. Ikan dibakar.
7. selepas separuh masak. di sapu dengan sos percik tadi..Ulang proses hingga masak.
0 tengah salin resipi:
Post a Comment