Tuesday, October 12, 2010

Jodoh……mestikah dikejar?

Sumber:http://www.darulnuman.com/mkisah/kisah046.html

Oh.. ibu, usiaku sudah lanjut, naÂmun belum datang seorang pemuda pun memiÂnangku…? Apakah aku akan menjadi perawan seumur hidup?” Kira-kira begitulah keluhan seorang gadis Mekah yang berasal dari Bani Ma’zhum yang kaya raya. Mendengar rintihan sianak, ibunya yang teramat kasih dan sayangkan anaknya lantas kelam kabut ke sana ke mari untuk mencari jodoh buat sI puteri. Pelbagai ahli nujum dan dukun ditemuinya, ia tidak peduli berapa saja wang yang harus keluar dari saku, yang penting anaknya yang cuma seorang itu dapat bertemu jodoh.


Namun sayang usaha siibu tidak juga menamÂpakkan buahnya. Buktinya, janji-janji sang dukun cuma bualan kosong belaka. Sekian lama mereka menunggu jejaka datang melamar, sedangkan yang ditunggu tidak pernah namÂpak batang hidungnya. Melihat keadaan ini tentu saja gadis Bani Ma’zhum yang bernama Rithah AI-Hamqa menÂjadi semakin bermuram durja, tidak ada kerja lain yang diperbuatnya setiap hari kecuali mengadap di depan cermin untuk memandang diri sambil terus bertanya-tanya, Mengapa sampai hari ini tidak kunjung datang juga seseorang yang akan mengahwiniku?

Penantian jodoh yang ditunggu-tunggu Rithah akÂhirnya tamat tatkala ibu saudaranya yang berasal dari luar daerah berkunjung ke rumah mereka dengan membawa jejaka tampan. Akhirnya Rithah yang telah lanjut usia pun menikah dengan jejaka yang muda rupawan. Kenapa sipemuda itu berÂsedia menikahi gadis Bani Ma’zhum yang telah tua itu..? Oh ternyata ada udang di sebalik batu.

Rupa-rupanya jejaka rupawan yang miskin itu hanya menginginkan kekaÂyaan Rithah yang melimpah ruah. Sebaik sahaja sijejaka telah berha­sil menggunakan sebahagian harta Rithah ia pun pergi tanpa peÂsan dan kesan….

Dan tinggallah kini Rithah seorang diri, menangisi pemergiÂan suami yang tidak tentu ke mana perginya. Kesedihan dan kemurunganÂnya dilepaskan Rithah dengan membeli beÂratus-ratus buku benang untuk diÂpintal (ditenun), setelah jadi hasil tenunannya, wanita itu mencerai beraikan lagi menÂjadi benang. Lalu ia tenun lagi dan ia cerai beraikan lagi. Be­gitulah seterusnya ia jalani sisa-sisa hidupnya. Sesuailah kata-kata jahiliyyah mengataÂkan, Asmara boleh membuat orang jadi gila sasau.” (tentu bagi orang-orang yang tidak memiliki iman)

AI-Qur’anul Karim mengÂabadikan kisah gadis Bani Ma’Âzhum ini dalam surat An-NahI ayat 29, Dan janganlah kamu seperti perempuan yang mengÂuraikan benangnya yang suÂdah dipintal dengan kuat menÂjadi bercerai-berai kembali…Yang dimaksud Al­Qur’an dengan ‘wanita penguÂrai benang yang telah dipintal’ tidak lain adalah Rithah Al­Hamqa. Dalam ayat tersebut Allah melarang kita berkelakuan seperti Rithah dalam menghadapi masalah jodoh. Namun demikian banyak ibrah yang dapat kita petik dari episod gadis kaya keturunan Bani Ma’zhum terÂsebut.


Kisah Rithah mengajar kita bahawa jodoh sebenarnya merupakan urusan Allah. Jodoh tidak dapat diÂhindari manakala kita belum menginginkannya, dan sebaliknya ia juga tidak dapat dikejar ketika kita suÂdah teramat sangat ingin menÂdapatkannya. Bukankah Rasul pun telah bersabda: Ketika diÂtiupkan roh pada anak manuÂsia tatkala ia masih di dalam perut ibunya sudah ditetapÂkan ajalnya, rezekinya, jodohnya . Kerana Allah telah menentukan jodoh kita maka tidak layak bagi kita untuk bimbang dan risau seperti Rithah. Kalau sudah sampai waktunya jodoh itu pasti akan datang sendiri.


Episod Rithah juga mengajar kita unÂtuk melakukan ikhtiar (usaha) dalam mencapai cita-cita. KaÂlau ibu Rithah mendaÂtangi berbagai ahli nujum agar anaknya berhasil mendapat­kan jodoh, bagi kita tentunya mendatangi AI-Mujub (yang Maha Pengabul doa) agar tujuan kita tercapai. Allah senÂdiri telah berfirman:

“Dan apabila hambaKu bertanya tentang Aku, maka jawablah bahawa Aku dekat. Aku mengabulkan doa orang-orang yang berdoa kepadaKu.. “(QS. 2:186)

Dengan ayat tersebut Allah memberikan harapan yang sebesar-besarnya bahawa setiap doa yang disampaikan padaNya akan dikabulkan. Allah tidak mungkin mungkir janji, siapa yang paling tepat janjinya selain Allah? Dalam sebuah hadis riwayat Abu DaÂwud, Tarmizi dan lbnu Majah, Rasul pun bersabda tentang masalah doa, “Sesungguhnya Allah malu terhadap seseorang yang menadahkan tangannya berdoa meminta kebaikan kepadaNya, kemudian menolaknya dalam keadaan hampa”.


lbrah berikutnya yang dapat kita petik, ialah memuÂpuk sikap ’sabar’ dalam mengÂhadapi jodoh yang mungkin belum juga menghampiri kita padahal usia kita telah semaÂkin senja.

Firman Allah dalam Surah AI-Baqarah ayat 45, “Dan jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu, sesungguhnya yang demikian itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyu’, iaitu orang-orang yang meyakini bahawa mereka akan menemui Rabbnya, dan mereka akan kembali padaNya”.


Sabar dan solat akan selalu membentengi kita dari desakan orang sekeliling dan godaan syaitan yang berharap kita salah langkah dalam maÂsalah jodoh ini. Masalah ini banyak ditanggung oleh saudara-saudara kita yang sudah layak nikah namun belum ada juga ikhwah yang datang meminang merupakan ujian yang - wallahu a’lam - sesuai dengan ketetapan Allah. Banyak kisah nyata bahawa resah gelisah dan tidak sabar dalam maÂsalah jodoh malah memÂbuat kehidupan selepas perÂnikahan jadi tidak seindah semasa masih bujang.


Di samping itu kita pun harus tetap menÂjaga kemurÂnian niat kita untuk menikah. Motivasi usia yang semakin senja serta tidak tahan mendengar umpatan orang sekitar harus secepatnya dihilangkan. ltu semua tidak akan menghasilkan suatu rumahtangga Islami yang kita harapkan. Ini adalah kerana kekukuhan rumahtangga kita seiring deÂngan kuatnya landasan iman dan niat ikhlas kita. Sungguh beruntung seÂkali menjadi orang-orang mukÂmin. Tatkala mendapat ujian (termasuk jodoh) ia akan berÂsabar maka sabarnya menjadi kebaikan baginya. Dan ketika mendapat nikmat ia bersyukur, maka kesyukurannya itu menÂjadi baik pula baginya.


Kisah gadis Bani Ma’zhum itu juga memberikan nasihat pada manusia di zaman kemudiannya bahawa jodoh merupakan amanah Allah. Amanah yang hanya akan diberikan pada seseorang yang dianggap teÂlah mampu memikulnya kerana amanah merupakan se­suatu yang harus dipelihara dengan baik dan dipertanggungjawabkan.

Manakala kita belum dikurniai amanah jodoh oleh Allah, mungkin belum waktunya untuk kita memikul amanah tersebut. SiÂkap kita yang paling baik daÂlam hal ini adalah sentiasa bersangka baik (husnudzon) kepadaNya. Kerana sesuatu yang kita cintai atau sesuatu yang kita anggap baik (jodoh) belum tentu baik bagi kita menurut Allah. Begitu pula sebaliknya sesuatu yang kita anggap buruk bagi diri kita belum tentu buruk menurut ilmu Allah. “Boleh jadi kamu rnencintai sesuatu padahal seÂsuatu itu amat buruk bagimu, dan boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal itu amat baik bagimu. Kamu tidak mengeÂtahui sedangkan Allah Maha Mengetahui” (QS. 2:216)


Akhir sekali kisah Rithah memÂberikan ibrah kepada kita untuk mengarahkan cinta (mahabbah) tertinggi kita kepada yang memang berhak memilikinya. Cinta Rithah yang begitu tinggi diarahkan kepada makhluk (suaminya), hingga membuat ia ‘gila sasau’. Bagi kita tentu cinta yang tertinggi itu hanya patut dipersembahkan buat yang ALLAH .Bukankah salah satu ciri mukmin adalah asyaddu huballillah adaÂpun orang-orang yang beriman itu amat sangat cintanya kepada Allah (asyaddu huballillah).. ” (QS. 2:165). Jika arah cinta kita sudah benar, maka yakinlah Allah SWT tidak akan mengabaikan kehidupan kita.2 tengah salin resipi:

NoiJem said...

org yg baik, jodohnya baik jugak..sabo ler :)

Nurul Baiti Yahya said...

insyaALLAH-doa2kan ler hehehe
-amin- (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Notes from Nurul Baiti. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver