Monday, December 27, 2010

2~AYAM MASAK PAPRIK ( kering version)



***
Bahan-bahannya :
½ ekor ayam, dipotong kecil
4 biji bawang merah, ditumbuk
2 ulas bawang putih, ditumbuk
1 biji bawang besar, dimayang
2 batang serai, dititik
2 biji buah tomato, dipotong 4
5 biji cili padi, ditumbuk (kalau suka pedas boleh tambah)
2 biji limau kasturi, diambil jusnya
5 helai daun limau purut, disiat-siat
7 sudu makan sos cili
6 sudu makan sos tomato
4 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap manis
bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
minyak secukupnya
air secukupnya
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
gula secukup rasa

Cara-caranya :
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam setengah masak, jangan terlalu garing.
2. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili padi yang telah ditumbuk, kacau sekejap.
3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air.

Notes:
Dalam gambar style kering nak kuah lebih kena sila lebihkan  airnya (^_<)   

0 tengah salin resipi:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Notes from Nurul Baiti. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver